Cinamonas pradėtas naudoti dar prieš 4000 tūkstančius metų, Egipte. Tuo metu šis prieskonis buvo labai vertinamas ir laikomas netgi vertingesniu už auksą. Cinamonas buvo prieinamas tik išrinktiesiems, dažniausiai kaip dovana karaliams ar dievams.
Ceiloninis cinamonas – lauramedinių šeimos augalų rūšis, natūraliai paplitusi Šri Lankoje. Tai 10-15 m visažalis medis, kurio žievė – vertingas prieskonis. Plona žievė yra lupama nuo jaunų medžio šakelių. Džiovinant ji susisuka. Ceilono cinamonas (lot. Cinnamomum verum) iš kitų jo rūšių išsiskiria švelniu skoniu ir maža prieštaringai vertinamos medžiagos – kumarino – koncentracija.
Individualų cinamono kvapą ir skonį nulemia šio prieskonio aliejinėje dalyje esantis cinamaldehidas. Cinamaldehidas – tai cinamone esanti medžiaga, atsakinga už didžiąją dalį teigiamų cinamono savybių sveikatai ir metabolizmui.
Paliesiaus dvaro krautuvėlėje „Laukinės žąsys“ parduodamas Ceilono cinamonas, kurį mums tiekia maža Šri Lankos plantacija AMBA.
https://paliesiausdvaras.lt/produktas/ceilono-cinamono-lazdeles/