Apie šių augalų gydomąsias savybes liaudis sukūrusi net mįslių: „Šonas šaltas, šonas šiltas, ir karštį traukia, ir votį sutraukia”.
Ankstyvieji šalpusniai stiprina žmonių organizmo atsparumą ir imuninę sistemą. Yra duomenų, kad šalpusnių lapų antpilas padeda sergantiems bronchine astma, bronchitu, kenčiantiems nuo kosulio. Iš žiedų pagamintais šutekliais išoriškai gydomi odos uždegimai, egzema, opos, vabzdžių įgėlimų sukelti patinimai. Šviežių lapų kartais dedama ant sumušimų ar patinusių vietų. Ankstyvųjų šalpusnių neišsiskleidę arba vos išsiskleidę graižai valgomi švieži arba troškinti, jų dedama į salotas. Teigiama, kad jiems būdingas vos juntamas anyžių kvapas. Labai jaunais lapais skaninamos mišrainės, salotos ir sriubos. Iš šviežių arba džiovintų lapų ruošiama kvapni arbata, o jauni ūgliai verdami cukruje ir valgomi kaip saldėsiai.
Kviečiame į Paliesiaus dvarą pasirinkti švarių ir šviežių šalpusnių!