Pagrindinis > Veiklos > Dvaro vyno rūsys

Dvaro vyno rūsys

Vynas – tai ne tik gėrimas. Tai dalelė tradicijų ir kultūros, neatsiejama nuo kulinarinio paveldo ir bendravimo. Be to, tai svarbus aukštuomenės istorijos dėmuo: juk tarp bajorų vyravo tradicija vienas kitam dovanoti brangų vyną, o dvaruose dažnai būdavo įkuriamas vyno rūsys. Dabar toks rūsys įkurtas ir buvusioje Paliesiaus dvaro ledaunėje – kad kaip bajorai galėtumėte išsirinkti ypatingą vyną sau arba dovanai.

Rūsys įkurtas pagal visas vyno eksperto rekomendacijas. Kad būtų palaikoma tinkama drėgmė, vyno lentynos pagamintos Šveicarijoje iš drėgmę sugeriančio lavos akmens, lentynose pabarstytas smėlis. Taip išvengiama pelėsio, nepasikeičia vyno skonis.

Dvaro vyno rūsyje laikoma virš 200 rūšių rinktinių vynų iš Prancūzijos. Čia rasite ir šampano, ir kremano, ir vynų iš pačių įvairiausių regionų: Bordo, Burgundijos, Elzaso, Luaros slėnio, Provanso… ir kt.

Plačiau

Bordo vynų turime iš svarbiausių Bordo subregionų, atspindinčių pagrindines vyno apeliacijas (AOC): Bordeaux Blanc, Saint-Estephe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Haut-Medoc, Pessac-Leognan, Pomerol, Saint-Emillion Grand Cru, Sauternes. Čia rasite net po 5–6 skirtingus vynus iš tos pačios vietovės, kurie skiriasi savo skoniais ir kvapais.

Burgundijos vynai daugiausia gaminami iš Chardonnay vynuogių (baltieji) arba iš Pinot Noir (raudonieji) – o Božolė vietovėje iš Gamay vynuogių (raudonieji). Tiesa, galima rasti ir iš Aligote vynuogės pagamintą vyną (kol kas vyno rūsyje jo neturime).

Skiriasi ne tik iš skirtingose vietovėse augančių vynuogių (atitinkamos AOC) pagaminti vynai, tačiau jie gali skirtis net nuo šalia esančių, besiribojančių vynuogynų. Tai susiję su vadinamuoju „terroir“, apimančiu dirvožemį ir podirvį bei geografinę padėtį (ar šlaitas į pietus, ar į šiaurę, ar yra upės, slėniai, ar kalvos, ar lygumos, kokia oro temperatūra ir t.t.).

Skirtingi vynai iš skirtingų vietovių, leis palyginti juos tarpusavyje ir atrasti skonių bei kvapų skirtumus.

Kviečiame susipažinti su paslaptingu vynų pasauliu bei atrasti mėgstamiausią skonį Paliesiaus dvare!

Kiekvieną mėnesį organizuojame vyno ar šampano pažinimo popietes su gėrimų ekspertu.

O jeigu norite patys pasirinkti dominančius vynus ir patogų Jums laiką, susisiekite, organizuojame ir privačias degustacijas!

Vyno ir šampano pažinimo popietės (degustacijos)

Kas yra vyno degustacija? Visų pirma, tai ir smagiai, ir prasmingai praleidžiamas laikas, sužinant įvairių įdomybių apie kulinarinį paveldą, tradicijas ir vynininkystę. Tai nėra renginys tik vyno žinovams: laukiami visi. Ir tai puiki proga kartu pabūti ir sutvirtinti tarpusavio ryšius su draugais, šeimos nariais ar kolektyvu, galbūt net susitikti naujų bendraminčių!

Viena priežasčių, kodėl vyno degustacijos yra ypatinga patirtis – tai dėl jas vedančio someljė. Šiais laikais tai vynininkystės ekspertas ir profesionalus vyno padavėjas, sudarantis vyno meniu ir rekomenduojantis klientams tinkamiausius vynus prie maisto, nuolat tobulinantis savo žinias ir sugebėjimus. Bet ar žinojote, kad anksčiau someljė būdavo tas žmogus, kuris ragaudavo savo ponų vynus, kad jie nebūtų užnuodyti? Nors šiandien to daryti nebeprireikia, someljė gali papasakoti negirdėtų istorijų ir įdomybių apie vyną bei vyndarystę. Ir, žinoma, rekomenduoti geriausius vynus. Paliesiaus dvare taip pat galite išsirinkti patinkantį vyną, o someljė rekomenduos labiausiai prie vyno tinkantį patiekalą restorane. Tinkamai suderintas vynas ir maistas leidžia atrasti naujus aromatus, poskonius ir pojūčius, valgymas tampa ypatinga patirtimi.

Paliesiaus dvare rengiamos asmeninės ir viešos vyno ir šampano pažinimo popietės, per kurias galima sužinoti apie vynų kilmę, gamybos subtilybes, skonių įvairovę ir daugiau. Viešos degustacijos vyksta kiekvieną mėnesį, tad labai kviečiame!

35–70 Eur* nuo 8–10 asm. iki 90 min.

 

*kaina priklauso nuo pasirinktos vyno rūšies arba rūšių, degustuojamų butelių kiekio, užkandžių meniu ir kiekio ir t. t.